DE STILTE BIJ FVD: EEN ANALYSE

Tot nu toe heeft Baudet nog niet gereageerd op de verkiezingsuitslag. De vraag is: waarom? Het antwoord ligt voor de hand. FvD heeft het best wel goed gedaan in de verkiezingen (8 zetels), maar voor Baudet is het waarschijnlijk lang niet genoeg: hij hoopte zelf op 20 zetels. Bovendien heeft Baudet al eerder gesuggereerd dat er serieus rekening gehouden moet worden met verkiezingsfraude in Nederland. Dat verklaart, denk ik, de stilte bij FvD: Baudet en consorten zijn zich aan het beraden of ze de uitslag moeten accepteren of niet.


Kortom, Baudet overweegt of hij ‒ net als zijn grote held Trump ‒ moet gaan roepen dat de verkiezingen gefraudeerd zijn door "het partij-kartel". Het zou zelfs zo kunnen zijn dat Baudet oprecht gelooft dat Biden de verkiezingen gestolen heeft van Trump, wat natuurlijk klinkklare onzin is. Maar als Baudet dat echt gelooft, dan is hij ook gek genoeg om te geloven dat “het partij-kartel” in Nederland de verkiezingen heeft gestolen. Ik denk dat Baudet wat dit betreft tussen twee vuren in zit: enerzijds die van het gezond verstand, anderzijds die van de complotwappies die de achterban van zijn partij vormen.

De complotwappies geloven in grote getale dat de heersende macht (VVD en D66 voorop) sowieso alles bij elkaar liegt, dus dan kom je toch al snel uit bij de beschuldiging van verkiezingsfraude ‒ zeker als je bedenkt dat VVD en "D666" (zoals veel FvD'ers zeggen) de grote winnaars van de verkiezingen zijn. Dat moet ontzettend steken bij de FvD-stemmers. En dat geldt ongetwijfeld ook voor Baudet zelf. Ook al heeft FvD flinke winst geboekt bij de verkiezingen, het is een winst waar hij ‒ denk ik ‒ absoluut niet van kan genieten, een winst die volstrekt overschaduwd wordt door de winst van het door hem zo verfoeide "partij-kartel".


Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat Baudet (net als Trump trouwens) een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft (“Ik ben de grootste intellectueel van dit moment” is een van Baudets gevleugelde uitspraken). En het is bekend dat pathologische narcisten een allesverterende haat en vernietigingsdrang voelen voor iedereen die afbreuk doet aan hun fantastische zelfbeeld. Dus het kan best zo zijn dat Baudet inderdaad gaat roepen dat "het partij-kartel" de verkiezingen heeft gefraudeerd, deels om zijn achterban tevreden te houden, maar deels ook omdat hij daar ‒ door zijn narcistische haat ‒ toe gedreven wordt.


Aan de andere kant, als hij gaat roepen dat de verkiezingen gefraudeerd zijn, dan heeft hij geen poot om op staan en raakt hij alleen maar verder verstrikt in het onfrisse web van leugens dat hij voor zichzelf en zijn aanhangers heeft gesponnen ("corona is alleen maar een griepje", "corona wordt misbruikt om onze vrijheden af te pakken", "de linkse media liegen altijd", "er is geen klimaat-crisis", "er is geen racisme binnen FvD"). Er zijn absoluut geen aanwijzingen voor grootschalige verkiezingsfraude. En de problemen die er waren met het poststemmen waren juist in het voordeel van FvD, niet in hun nadeel. 


Immers, het waren de 70-plussers die vanwege corona per post mochten stemmen, voor hen vormt corona de grootste bedreiging, dus we kunnen redelijkerwijs aannemen dat deze mensen vooral voor de coronamaatregelen hebben gestemd (en dus niet op FvD). Bovendien stemmen ouderen sowieso meer op de gevestigde partijen. Kortom, dat er bij het poststemmen veel mis is gegaan heeft waarschijnlijk (iets) in het voordeel van FvD gewerkt. Kortom, als Baudet de fraude-kaart gaat spelen, dan drijft hij alleen nog maar verder af van het gezond verstand en raakt FvD alleen nog maar geïsoleerder. Het parlementaire spel mee-spelen (bijv. in de Kamer samenwerken met JA21 en PVV) wordt dan wel erg moeilijk. Dit terwijl FvD met z'n acht zetels in de Tweede Kamer echt wel wat in de melk te brokkelen zou hebben, zeker samen met JA21 en PVV.


Dit is dus het dilemma waar Baudet voorstaat: steekt hij zijn middelvinger op naar het gezond verstand en het meedoen in de parlementaire politiek, of steekt hij zijn middelvinger op naar zijn achterban die gelooft (mede door uitlatingen van Baudet zelf) dat "het partij-kartel” en “de linkse media" alles bij elkaar liegen? Ik ben heel benieuwd naar wat de reactie van Baudet op de verkiezingsuitslag uiteindelijk zal zijn...



No comments:

Post a Comment